Aktuellt 


 • Träning Kurser höst
 • 2021 SVERIGE
 • 20-22 Augusti
 • 17-19 September
 • 15-17 Oktober
 • 13-15 November
 • 10-12 December


        


    Om mig    Jag började rida som 10-åring med stall West Sides ponnies i Finland. Några år senare flyttade jag till en ridskola i Esbo för att rida hästar under Raija Jensens ledning. Jag tillbringade mycket tid i stallet och fick tidigt börja tävla med ridskolans hästar i dressyr och hoppning. Mitt stora intresse för hästar, och vilja att lära mig nytt, ledde snart till att jag fick fungera såsom hjälplärare i ridskolan.


    År 1978 utexaminerades jag bland de första ridlärarna från Finlands Ridinstitut – till min glada överraskning som primus. Jag påbörjade mitt arbete som ridlärare vid Kyrkslätt Ryttares ridskola, som inom en kort tid övergick i min ägo.


    Några år senare tog jag tränarexamen, och mina elever tävlade flitigt.


    Jag bestämde mig för en resa till Danmark och där hittade jag en dressyrhäst "Nightingale". "Nita" visade sig vara mycket begåvad och jag tränade ivrigt. Tränare såsom Kyra Kyrklund, Leena Laakso, och Juergen Koschel från Tyskland, hjälpte oss upp till Prix St. George nivå. De goda tävlingframgångarna innebar att jag klassades upp i högre klasser. Därför beslöt jag att ta en begåvad juniorelev som medryttare, för att tävla med "Nita" i lättare klasser. Den 14-åriga junioren och "Nita" var så framgångsrika redan i sina första nationella tävlingar, att de redan samma år vann brons i de Finska Juniormästerskapen. De var dessutom med om att vinna guld för Finland i de Nordiska Mästerskapen. Jag beslöt att sälja min tävlingshäst till denna junior.


    Under min långa hästkarriär har jag tävlat med många hästar på olika nivåer upp till PSG. Hästarna har varit antingen mina egna eller mina elevers. Speciellt tillfredsställande har det varit att hjälpa ponny- och juniorekipage, flera ända till Finsk Mästerskaps- nivå.


    Det har under hela min karriär varit viktigt för mig att kontinuerligt skola mig själv. Genom att delta i olika tränares träningstillfällen och clinics, och genom att tävla, har jag hela tiden lyckats fånga tidens nerv och puls, och på det sättet hålla mina elever informerade om det nya. Bland de världskända "hästgurus" som speciellt inverkat på mina träningsmetoder kan jag nämna Kyra Kyrklund, Arthur Kottas-Heldenberg, Christian Carde och Rodrigo Matos. 


    Träning med Rodrigo Matos    Träning med Rodrigo Matos