T.T.Ridning
Tarjas dressyr och hästutbildning
Aktuellt
Hur jag jobbar
Största delen av min träning är privattimmar varvid jag bäst kan maximera ryttarens utveckling genom att beakta hästens och ryttarens nivå och ambitioner.
Arbetet koncentreras i hög grad vid att ändra ryttarens beteendemönster, varvid hästens beteende och sätt att röra sig förändras och utvecklas i önskad riktning.
Ryttarens goda sits och rätta balans leder till att hästen utvecklas. Till varje ridtillfälle hör träning av den rätta sitsen och rätt användning och timing av hjälperna.
Varje träning innebär att hästen gymnastiseras så att dess muskulatur uppnår de rätta mångsidiga gymnastik rörelser den behöver för att må bra och kunna utföra begärda uppgifter. Vid varje träningstillfälle strävar man till eftergift genom att stretcha och lösgöra muskulaturen och få ryggen att ”swinga”.
Sedan styrketräning, förkortning av muskulaturen, varvid fokus ligger vid aktivitet, bakdelens- och ryggmusklernas arbete.
Ändamålet är inte endast att lyckas i tävlingar. En god ryttare behöver inte vara tävlingsidrottare. Det finns många ryttare, som inte är intresserade av att tävla, trots att de är utmärkta ryttare. Jag hjälper mycket gärna också dem, som inte önskar tävla, men vill hitta rätt känsla, med vilja att utveckla sin häst så att den gärna utför begärda uppgifter och förblir frisk under en lång tid.
Dessa gläder mig :-)
Hästen har hittat rätt balans varvid den inte har problem med munnen
Ryttaren förstår betydelsen av regelbunden träning
Ryttaren har tålamod och förstår att ge hästen korrekt gymnastik och tid att utveckla muskulaturens mjukhet och kraft
Ryttaren förstår vikten av att kontinuerligt utveckla sin egen sits och balans
Ryttaren vill utveckla användningen av handen så att hästen gärna följer den, handen är mjuk och tygeltaget förorsakar icke motstånd
Hästen har blivit en ”backmover”, inte ”legmover”
Med tränarhälsning
När man vill lära hästen något nytt, eller ändra på något hästen tidigare lärt sig, hjälper jag ofta till via arbete från marken. Det är ofta enklast att från marken ta bort hästens ”felaktiga” reaktioner och hjälpa hästen att hitta önskad ”position”, såsom t.ex. rätt form, bakdelsarbete och samling. När hästen sedan har förstått att hitta rätt balans för sin kropp är det också betydligt lättare för ryttaren att få hästen att reagera rätt.